Tarczyca w ciąży
Podaj normy bez skrótów myślowych - pełne widełki i jednostki.
Odpowiedz
Ok. Wiec tak tsh wyszlo 0.08 ulU/ml norma (0.35 - 4.94)
Ft3 mam 3.28 pg/ml norma (1.71- 3.71)
Ft4 mam 1.40 pg/ml norma (0.70 - 1.48)
Beta hcg 954.
Z moich obliczen wynika ze jest to 4 tydzien ciazy.@ 18.08
Euthyrox bralam do tej pory 88mg i mialam poziom tsh zawsze ladny bo w granicach 1 - 1.5.
Dostalam sie dzis u endokrynologa swojego i doktorka kazala mi zmniejszyc euthyrox na 50 mg - jestem w szoku ze tak duzo mi.zmniejsza. Mowila ze tsh musi mi troszke wzrosnąc bo ft4 jest w gornej granicy normy. Hmm... kurcze zawsze myslalam ze ft4 takie powinno byc. Troche jestem zbita z tropu. Za 3 tygodnie mam zrobic ponownie badania i przyjsc na kontrole no chyba ze jak ppwiedziala tętno bede miala powyzej 100 to znaczy ze dalej tsh spadlo i kazala zrobic badania szybciej. Spotkalyscie sie z takim podejsciem do tematu?
A i mam mierzyc cisnienie raz dziennie.
Wizyte i ginekolog swojej mam w we wtorek ale to jeszcze 4 dni... eh...martwie sie troche bo poza brakiem miesiączki nie mam zadnych objawow. Chyba moja wyobraźnia zaczyna zyc swoim zyciem...
Odpowiedz
Moja poprzednia Endo mówiła, że lepsze TSH za niskie niż za wysokie. Myślę, że powtórka za 3 tygodnie to optymalny termin, przy czym specjalistką nie jestem. 

A u mnie kolejne skoki, TSH spadło do 0,17 (0,27-4,20) - to może być skutek brania encortonu, ft4 wzrosło do 22,30 (9,6-19,4 pmol/l) - tego akurat mogłam się spodziewać. Zastanawiają mnie p/ciała anty-TPO, są na poziomie 87,8 (0-8 IU/ml) - czy one przy sterydach nie powinny się wyciszać? Chociaż fakt, że dawno nie badałam, to może być już wyciszony poziom... Tak czy siak Hashi szaleje.
A piszę głównie z pytaniem - mam teraz brać 125 letroxu, lekarka kazała na zmianę 100 i 150. Tak jest dobrze czy lepiej brać codziennie 125? (musiałabym kroić tabletki i brać po pół z każdej dawki). Czy to bez różnicy?
Odpowiedz
Asza a ja zapytalam dzis moja endo czy mam robic przeciwciala. Powiedziala mi ze nie ma potrzeby. To ze sa to juz wiemy i one tak czy siak bedą.
Odpowiedz
Asza a Ty bierzesz letrox? Bo tam jest taka podzialka na tabletce, wystarczy że nacisniesz na nią palcem i tabletka ładnie się przełamuje na pół. Ja bym chyba wolała brać jednostajnie po 125 a nie fundowac takie skoki co dzień, ale to tylko takie moje intuicyjne myślenie.
Odpowiedz
Ja też Wink
Odpowiedz
Dzięki za podpowiedź z łamaniem - 150 poszło elegancko, ale 100 nie chciała współpracować i musiałam ją nożem potraktować.
Odpowiedz
U mnie znowu skok TSH, tym razem w górę.
Wynik z wczoraj - 3,84 (norma 0,25-5 µlU/mL)
Wcześniej:
05.09 - 0,17 (norma 0,25-5 µlU/mL)
13.08 - 4,20 (norma 0,27-4,20 mlU/l)

Ostatni spadek endo tłumaczyła przyjmowaniem encortonu, a teraz ten skok to może być efekt odstawienia sterydów i większego zapotrzebowania na hormon ze względu na wyższą ciążę? Teraz jestem w 17 hbd.
Odpowiedz
Asza jak często badasz hormony tarczycy teraz?
Odpowiedz
Od początku ciąży co 4 tygodnie.
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź i przeniesienie postu, właśnie ja też robię w zasadzie co wizytę mimo że nie mam takich zalecen. Endo kiedyś mówiła mi że co 8 tyg ale jakoś spokojniejsza jestem jak mam wynik co miesiąc.
Odpowiedz
Moja endo mówi, że w ciąży lepiej sprawdzać częściej, co 4 tygodnie mniej więcej. Poprzednia kazała się pokazywać nawet co 3 tygodnie.
Odpowiedz
Tsh mi skoczyło na 2,07, dzwonilam do Endo i ona mówi żeby zbadać za 2 tyg i wtedy przyjechać najwyżej po receptę na nową dawkę, nie zaszkodzę tym dziecku prawda? Bo już mam czarne wizję, niby norma do 2,5 jednak chyba bym się czuła bezpieczniej jakby było ponozej 2.

Wizytę u Endo mi zapisała dopiero na 17 grudnia bo wcześniej nie da rady, w razie czego będę dzielić "setkę" żeby uzyskac dawkę 125, na takiej z resztą też kończyłam poprzednia ciążę. Widać po wynikach że ono sobie co 4 tyg rośnie o ok 0,5. Niestety nie badałam ostatnio ft4, zrobię teraz razem z kontrolą TSH.

A u mnie często jak mi się pogarszają wyniki to czuję to w moim samopoczuciu, odnoszę wrażenie że teraz właśnie tak jest, ale wiadomo w ciąży mogą być różne przyczyny gorszego samopoczucia. Chodzi mi tylko o to żeby dziecku niczego nie brakowało, wiem że ma już swoją tarczycę ale jakis strach mnie ogarnął.
Odpowiedz
ZuzankowaMamo zawsze badaj FT4, bo wielu lekarzy czasem nawet nie reaguje na podwyższone TSH, dopóki FT4 jest w gornej granicy normy.
Co do pytania, czy nie zaszkodzisz dziecku - wiesz, że nikt Ci nie jest w stanie gwarancji dać. Nawet lekarz. Ale warto być dobrej myśli, bo to nadal wynik wnormie przecież. Ja miałam taki skok w poprzedniej ciąży, gdzie TSH miałam 2,7 w pierwszym trymestrze przy poprawnym FT4. Dawke zwiększyłam i spadło.
TWoje dziecko już teraz ma swoja tarczycę, która częściowo zapewnia mu hormony, stad i ta norma jest wyżej do TSH = 2,5.
Odpowiedz
W pierwszym trymestrze to ja miałam skok nawet do prawie 4 :-) wiem że nikt mi tu nie powie że napewno dziecko będzie zdrowe, tylko myślę na ile jest sens czekać te 2 tyg z podwyższeniem dawki, bo jestem prawie pewna ze i tak będzie trzeba ją podnieść. No ale to nie ja jestem endokrynologiem, wiadomo. Co ciekawe miałam już 3 Endo i żadnemu jakoś do szczęścia ft4 potrzebne nie było zbytnio. Nie wiem czemu oni się sugerują raczej tylko TSH
Odpowiedz
Powinno się patrzeć całościowo. TSH reguluje pracę tarczycy, ale nawet, jak jest wyższe, a FT4 jest ok, to wiem, że nie każdy lekarz będzie zbijał TSH od razu.
Zrób jak uważasz - ja sobie sama dawki reguluję już bez mojej endo nawet (ale za jej zgodą), bo tyle lat się bujam z tą tarczycą, że sama jestem w stanie określić, kiedy zwiekszyć itd.
Sama czekam własnie na moje wyniki... i czekam...i czekam. Ostatnio na samym początku miałąm TSH 0,17, FT4 w normie więc nie zmieniałam dawki.
Odpowiedz
TSH nie jest hormonem tarczycy Wink
ZuzankowaMamo, nie dręcz się, bo taki skok to żaden skok.
Odpowiedz
Witam was drogie kobietki, obserwuję Was już kilkanaście miesięcy bo przeżywam dokładnie takie same sytuacje życiowe i stany emocjonalne jak wy. Dopiero dziś odważyłam się odezwać gdyż potrzebuję także na szybko porady. Ale od początku. Kiedy zaczęłam starać się o dziecko miałam TSH 3,60. Wydawać by się mogło, że jest w normie lecz moja pani ginekolog stwierdziła, że to za wysokie by móc zajść w ciążę. Brałam więc przez bardzo długi czas euthyrox na zbicie TSH po czym okazało się, że moje TSH wyniosło 0,60, czyli tuż przy dolnej granicy. Boję się, że jak zajdę w ciążę znów poronię (poroniłam pół roku temu) . Boję się stosować ciągle jakiś produktów leczniczych. Moja prolaktyna też skacze jak chce, biorę bromergon pół roku. Zaczynam się niepokoić.. Chcę jednak odstawić euthyrox i zastosować coś delikatniejszego, ziołowego. Wykopałam w internecie Thyrolin, pozwolę sobie skopiować skład : "Ekstrakt z morszczyna pęcherzykowatego, Selenium SELECT, Cynk, Biotyna, Lucerna siewna, Ekstrakt z korzenia ashwaghandy, Ekstrakt z kłącza imbiru lekarskiego, Bioperine, Ryboflawina, Witamina B6, Witamina B12, Kwas pantotenowy ( źródło https://byc-zdrowym.pl/thyrolin-na-probl...nie-sklad/ ) . Czy myślicie, że skład tego suplementu jest bezpieczny gdyby okazało się, że zajdę w ciążę? Czy są w tym składzie jakieś składniki których powinnam się obawiać? Poradźcie proszę. Już sama nie wiem, czego mam szukać by móc w końcu zostać matką. Czy ewentualnie któraś z was też miała tak niskie TSH a mimo to zaszła w ciąże?
Odpowiedz
A może należy dostosować dawkę euthyroxu? Bo 3,6 to rzeczywiście dość ryzykowny poziom dla ciąży, a czy takie ziołowe specyfiki utrzymają TSH na właściwym poziomie to nie potrafię pomoc, nigdy tego nie stosowałam. Może warto się tej tarczycy przyjrzeć bliżej, zbadać ft4, przeciwciała aTPO, aTG, zrobić USG. Masz możliwość wizyty u dobrego endokrynologa?
Odpowiedz
Miałam robione badania ft4 i ft3 ale te akurat mam w normie. Problem mam także z prolaktyną choć bromergon skutecznie ją obniżył. Aktualnie jestem zapisana do endokrynologa po majówce.
Odpowiedz
Moim zdaniem TSH 0.6 jest ok, zwlaszcza, jesli FT4 masz w normie - mozna minimalnie dawke obnizyc i tyle, ale ja bym sie takiego TSH nie bala. Sama w ciazach nieraz miewalam TSH na poziomie bardzo niskim - przykladowo 0.012, ale FT4 mialam w normie.
Odpowiedz
Witam.
Przed zajściem w ciążę miałam FT3 na poziomie 3,5 i lekarka wspomniała, że powinno się to zbić w przypadku ciąży, zastanawiam się ile to może potrwać? Dopiero jestem przed wizytą u endokrynologa, który mi więcej powie, ale nie wiem, czy to FT3 na takim poziomie jest zagrożeniem itd.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości