Czy ktoś badał kostki parafinowe w Genesis???
#1
Wtam. Jestem po trzech poronieniach, a po ostatnim nowy lekarz z Poznania nakłania nas do przebadania kostek parafinowych z poronień w Genesis w Poznaniu. Badania te nie należą do najtańszych i się zastanawiamy czy badania wyjdą, czy nie bedzie zamało materiału. Mój stary lekarz, który prowadził ostatnią ciążę odradza. Jeśli ktoś badał i ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie proszę o radę, czy warto...czy coś z kostek parafinowych da się jeszcze zbadać i uzyskać wiarygodne wyniki. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Poniżej podaje przebieg ciąż, ale i badania jakie zrobiliśmy.

I w 12 tygodniu ciąża obumarła - poronienie chybione, diagnoza:
\" Fragmenta deciduae spongiosae\",
leki podczas ciąży:
kwas foliowy o,4 mg, duphaston 2*1, Feminantal N 1*1,Magnez B6 3*1,
dolegliwości w ciąży:
lekkie pobolewanie brzucha, ból krzyża promieniujący w pośladki.

II w 11 tygodniu ciąża obumarła - poronienie zatrzymane, diagnoza:
\" Placenta recens\",
leki podczas ciąży:
Duphaston 3*1, Luteina 2*2, Acard 1/2 * 75mg, kwas foliowy 2*0,4, Espumisan, Femibion
Dolegliwości w ciąży:
Wzdęcia, brązowe plamienia 3 dni w 6 tygodniu, bóle krzyża

III w 8 tygodniu ciąża obumarła - poronienie chybione, diagnoza :
\'\' Placenta recens\".
Leki stosowane w ciąży:
Clexane 1* 40mg, Acard 1* 75mg, Luteina 2*2, Kwas foliowy 3*5mg, Vitamina B6 1*50mg, Femibion 1*1.
Przd tą ciążą 1 zastrzyk z vit B12.

Badania, które miałam robione do tej pory:
- kariotyp mój i partnera - OK
- badania molekularne w kierunku trombofilii:
mutacja G1691A w genie czynnika V - ja i partner - OK
mutacja w genie protrombiny PT G20210A - ja i partner - OK
mutacja C677T w genie MTHFR - ja obecność mutacji w jednym allelu, natomiast partner obecność mutacji w dwóch allelach !!!!!!!!!!!!!!!!!
- prolaktyna - 15,89 ng/ml (norma 2,8 - 29,2 ng/ml),
- prolaktyna po obciążeniu - 208,12 ng/ml ( normy brak),
- progesteron w 22 dc - 9,57 ng/ml
- bolerioza - IgG < 5,0 Au/ml (norma poniżej 10 ujemny),
- bolerioza - IgG < 2,0 Au/ml ( norma poniżej 18 ujemny),
- przeciwciała HIV 1/ HIV 2 < 0,05 negatywny,
- anty HCV - negatywny,
- odczyn USR - ujemny,
- antygen HBs - ujemny,

Badania robione 8 tygodni po II zabiegu:
- TSH - 1,51 uIU/ml - brak norm przy wyniku,
- FT3 - 5,46 pmol/L - brak norm przy wyniku,
- FT4 - 13,78 pmol/l - brak norm przy wyniku,
- P/C antykardiolipinowe Ig A - 1,56 APL/ml ( norma poniżej 7 - ujemne),
- P/c ATG - 34,6 U/ml (norma 0,0 - 60,0),
- Przeciwciała anty TPO - 30,5 U/ ml ( norma 0 - 60),
- Toxo p/c Ig G - 39,4 IU/ml ( norma > 10 IU/ml pozytywny),
- Toxo p/c Ig M - < 0,10 Index - negatywny,
- P/c antykardiolipinowe Ig G - 2,5 GPLu/ml (norma < 20 GPLu/ml-negatywny),
- P/c antykardiolipinowe Ig M < 2,00 MPLu/ml (ujemny),
- P/c anty - CMV w kl. IgM - poniżej 4 UA/ml (ujemny),
- P/c anty - CMV w kl. IgG - poniżej 4 UA/ml (ujemny),
- LA1 - 36 s ( norma 31-44),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgA - 5,42 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgM - 4,29 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgG - 9,30 (pon.9,0 neg. 9,0-11,0 wątpliwy),
- anty - Chlamydia trachomatis IgM - 7,41 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia trachomatis IgG - 2,14 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia trachomatis IgA - 1,90 (poniżej 9,0 negatywny),
Grupa krwi moja ARH +, partnera ORH +.

Zastanawiam się nad powtórzeniem badań przeciwciał, czy te robione w 8 tygodni po poronieniu może nie pokazywały już stanu z ciąży, teraz jestem 2 tygodnie po poronieniu może były by bardziej wiarygodne?

Napweno zrobimy badanie nasienia i nowy lekarz chce HSG. Natomiast mój stary lekarz dał skierowania do poradni genetycznych, aby nas dalej przebadali.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#3
Witaj
Ja niedawno poroniłam i robiłam badania genetyczne w Genesis na okreslenie płci dziecka właśnie z kostek parafinowych. Badania były powtarzane dwukrotnie (ale płaciłam raz) gdyż materiału było bardzo mało a kosmki były uszkodzone. W końcu udało się - chłopczyk.
Pozdrawiam

Cytat:[autor cytatu=magdzia82]
Wtam. Jestem po trzech poronieniach, a po ostatnim nowy lekarz z Poznania nakłania nas do przebadania kostek parafinowych z poronień w Genesis w Poznaniu. Badania te nie należą do najtańszych i się zastanawiamy czy badania wyjdą, czy nie bedzie zamało materiału. Mój stary lekarz, który prowadził ostatnią ciążę odradza. Jeśli ktoś badał i ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie proszę o radę, czy warto...czy coś z kostek parafinowych da się jeszcze zbadać i uzyskać wiarygodne wyniki. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#4
Witaj
Ja badałam. Dziecko zmarło w sierpniu 2010, kostki do badania wysłałam w lutym 2011. Badania prowadzone były pod kątem wad genetycznych u dziecka - potrzebny był materiał z kosmkami łożyskowymi. Nie były tanie (ponad 800 zł), ale cieszę się, że je zrobiłam, bo odpowiedziały mi na dręczące pytanie dlaczego moja córeczka zmarła w 26 tygodniu ciąży - rzadko występująca podwójna trisomia. Teraz czekamy z mężem na wyniki naszych kariotypów - również wykonywaliśmy w Genesis, tylko tym razem na NFZ (poród martwego dziecko z wadą genetyczną jest wskazaniem do badań refundowanych).
Odpowiedz
#5
Azura77 Bardzo mi przykro z powodu twojej straty (*) Przytulam mocno
mama_Hani Ogromne wyrazy współczucia z powodu straty córci (*)
Przytulam mocno
Odpowiedz
#6
Cytat:[autor cytatu=magdzia82]
Poniżej podaje przebieg ciąż, ale i badania jakie zrobiliśmy.

I w 12 tygodniu ciąża obumarła - poronienie chybione, diagnoza:
\" Fragmenta deciduae spongiosae\",
leki podczas ciąży:
kwas foliowy o,4 mg, duphaston 2*1, Feminantal N 1*1,Magnez B6 3*1,
dolegliwości w ciąży:
lekkie pobolewanie brzucha, ból krzyża promieniujący w pośladki.

II w 11 tygodniu ciąża obumarła - poronienie zatrzymane, diagnoza:
\" Placenta recens\",
leki podczas ciąży:
Duphaston 3*1, Luteina 2*2, Acard 1/2 * 75mg, kwas foliowy 2*0,4, Espumisan, Femibion
Dolegliwości w ciąży:
Wzdęcia, brązowe plamienia 3 dni w 6 tygodniu, bóle krzyża

III w 8 tygodniu ciąża obumarła - poronienie chybione, diagnoza :
\'\' Placenta recens\".
Leki stosowane w ciąży:
Clexane 1* 40mg, Acard 1* 75mg, Luteina 2*2, Kwas foliowy 3*5mg, Vitamina B6 1*50mg, Femibion 1*1.
Przd tą ciążą 1 zastrzyk z vit B12.

Badania, które miałam robione do tej pory:
- kariotyp mój i partnera - OK
- badania molekularne w kierunku trombofilii:
mutacja G1691A w genie czynnika V - ja i partner - OK
mutacja w genie protrombiny PT G20210A - ja i partner - OK
mutacja C677T w genie MTHFR - ja obecność mutacji w jednym allelu, natomiast partner obecność mutacji w dwóch allelach !!!!!!!!!!!!!!!!!
- prolaktyna - 15,89 ng/ml (norma 2,8 - 29,2 ng/ml),
- prolaktyna po obciążeniu - 208,12 ng/ml ( normy brak),
- progesteron w 22 dc - 9,57 ng/ml
- bolerioza - IgG < 5,0 Au/ml (norma poniżej 10 ujemny),
- bolerioza - IgG < 2,0 Au/ml ( norma poniżej 18 ujemny),
- przeciwciała HIV 1/ HIV 2 < 0,05 negatywny,
- anty HCV - negatywny,
- odczyn USR - ujemny,
- antygen HBs - ujemny,

Badania robione 8 tygodni po II zabiegu:
- TSH - 1,51 uIU/ml - brak norm przy wyniku,
- FT3 - 5,46 pmol/L - brak norm przy wyniku,
- FT4 - 13,78 pmol/l - brak norm przy wyniku,
- P/C antykardiolipinowe Ig A - 1,56 APL/ml ( norma poniżej 7 - ujemne),
- P/c ATG - 34,6 U/ml (norma 0,0 - 60,0),
- Przeciwciała anty TPO - 30,5 U/ ml ( norma 0 - 60),
- Toxo p/c Ig G - 39,4 IU/ml ( norma > 10 IU/ml pozytywny),
- Toxo p/c Ig M - < 0,10 Index - negatywny,
- P/c antykardiolipinowe Ig G - 2,5 GPLu/ml (norma < 20 GPLu/ml-negatywny),
- P/c antykardiolipinowe Ig M < 2,00 MPLu/ml (ujemny),
- P/c anty - CMV w kl. IgM - poniżej 4 UA/ml (ujemny),
- P/c anty - CMV w kl. IgG - poniżej 4 UA/ml (ujemny),
- LA1 - 36 s ( norma 31-44),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgA - 5,42 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgM - 4,29 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgG - 9,30 (pon.9,0 neg. 9,0-11,0 wątpliwy),
- anty - Chlamydia trachomatis IgM - 7,41 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia trachomatis IgG - 2,14 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia trachomatis IgA - 1,90 (poniżej 9,0 negatywny),
Grupa krwi moja ARH +, partnera ORH +.

Zastanawiam się nad powtórzeniem badań przeciwciał, czy te robione w 8 tygodni po poronieniu może nie pokazywały już stanu z ciąży, teraz jestem 2 tygodnie po poronieniu może były by bardziej wiarygodne?

Napweno zrobimy badanie nasienia i nowy lekarz chce HSG. Natomiast mój stary lekarz dał skierowania do poradni genetycznych, aby nas dalej przebadali.

Pozdrawiam.

Witaj, szukałam w necie informacji na temat mutacji w genie MTHFR i trafiłam na twoją wypowiedź. Ja mam już za sobą dwie ciąże obumarłe przed 10tc, robiłam masę badań, na których wszystko wychodzi dobrze z wyjątkiem tej mutacji - u męża wszystko gra a u mnie stwierdzono obecność mutacji w dwóch allelach. Konsultowałaś ten wynik z lekarzem?? jaki to mogło mieć wpływ na stratę ciąży??
Czytam od kilku dni informacje na temat i jestem w coraz większym dołku...
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości