lista moich schorzeń- proszę o pomoc w interpretacji wyników
#51
Tak myślę, najpierw zbadaj sobie ANA.
Z kupą trzeba poczekać ok. miesiąca od odrobaczania do badania (i to może być za mało).
Jeżeli ANA spadną choć trochę to znaczy, że robaczyca miała swoje pięć groszy Wink
Odpowiedz
#52
tak zrobię! na ANA najprawdopodobniej mam nawet skierowanie, bo dzień przed konsultacją na hematologii mam iść na pobranie krwi. To jest wgl szpital! Idziesz do punktu pobrań, pokazujesz dowód, oni sprawdzają w programie komputerowym.co zalecił lekarz i potem o wynikach, no i w sumie o tym na co byłaś badana informuje cię lekarza na wizycie... Choć mnie lekarka mówiła co i jak, ale byłam w takim szoku, że nie pamiętam. Na następną wizytę biorę M. on jest bardzo opanowany i zawsze po powtarza mi co było mówione...
Odpowiedz
#53
:mrgreen: nieźle
Odpowiedz
#54
jak już piszę o wszystkim to napiszę i o tym Smile
mamy już wyniki kariotypów- wszystko w porządku! Jutro jeszcze tylko hematolog, w przyszłym tygodniu reumatolog i mój gin... może jeszcze dentystę uda mi się \"zaliczyć\" Smile
a psychicznie dziś też jest lepiej :*
Odpowiedz
#55
super ! Smile
a jak ANA i kupa ?
Odpowiedz
#56
ana jutro u hematologa Wink. A kupa za chwilę, bo musi minąć jakiś czas po vermoxie
Odpowiedz
#57
Julia ciesze sie bardzo!A wiec jednak Smile Mam nadzieje ze jakos wspolnie przebrniemy Smile
Ja tez dostalam skierowanie na ANA i powtorzenie badan na Trombofilie, a potem maja skierowac mnie do hematologa, ale tylko w przypadku gdy cos wyjdzie zle... Nastawiam sie wiec na walke o Clexane jezeli wyniki wyjda dobre.
Odpowiedz
#58
hej! jestem już po wizycie u hematologa... i powiem wam, że jestem rozczarowana... Jedyne czego się dziś dowiedziałam to to, że moje wyniki nie wskazują raczej na trombofilię wrodzoną, bo białko c mam w normie. Wg lekarki to raczej nabyta trombofilia a dokładniej zespół antyfosfolipidowy... ale więcej ma mi powiedzieć ordynator we wtorek, bo zadecydowano, że on przejmuje mój \"przypadek\"... czyli nie jestem wcale do przodu... Sad
Odpowiedz
#59
Julia, jesteś bardzo do przodu, bo leki i tak te same. Smile
Odpowiedz
#60
No właśnie Smile

ps. białko c masz w normie w ciąży i poza ciążą ?
hm, generalnie masz rodzaje trombofilii: z niedboru białka s, z niedoboru białka c, z niedoboru antytrombiny i wszystkie 3 są wrodzone, ale jak się nie ujawniają poza ciążą to faktycznie nabyte mogą być, ale nieszkodzi, leczenie takie samo.
Odpowiedz
#61
krew na badanie pobierano mi chyba 3 tygodnie po poronieniu, więc nie mam wyników badania z czasu ciąży...

Powiedzcie mi dziewczyny, jakie są realne szanse na zdrowego dzidziusia? czy możliwe są jakieś wady u malucha? i czy leczenie jest skuteczne?

a przede wszystkim powiedzcie mi czy jest faktycznie tak jak mi powiedziała ta moja dotychczasowa hematolożka, że ryzyko jest duże i są większe szanse na poronienie niż na zdrowe urodzenie
Odpowiedz
#62
Boże, ona Ci tak powiedziała? co za okrutna i niedoświadczona baba ?!

Powiem szczerze, ciąża jest wysokiego ryzyka, ale szanse są ok. 80-90%.
Także spokojnie.
Co do wad to w zasadzie prawie jak w normalnej ciąży.
Nie zamartwiaj się.
Odpowiedz
#63
Ciesze sie ze tak mowisz mamo aniolkow bo po tym co napisala Julia to az mi sie slabo zrobiloSad To rzeczywiscie jakas straszna baba musiala byc bo przeciez wielu kobietom sie udaje! A lekarze powinni pomagac i wspierac a nie odbierac nadzieje! Tak wiec Julia zmien hematologa Smile
Odpowiedz
#64
Julia a dlaczego stwierdzili Ci zespol czy masz tez przeciwciala?
Odpowiedz
#65
właśnie nie mam Madziu... podobno najlepiej je się wykrywa w ciąży. Mam na.pewno zły wynik białka s, ANA i czas protrombinowy podniesiony. Do tego jeszcze kilka złych parametrów, ale najwyżej napiszę Wam o nich jak wrócę do domu i zobaczę tę kartkę z wynikami. Hematologa zmieniam, właściwie to.w szpitalu mi zmieniono na.ordynatora hematologii, bo podobno on zajmuje się \"takimi przypadkami\" a ta lekarka.jest młoda i jeszcze niedoświadczona...
Odpowiedz
#66
we wtorek mam wizytę u tego hematologa, a w czwartek konsultację u reumatologa- muszą wykluczyć toczeń... Do mojego gina idę w piątek z mężem. Będę miała wtedy robioną z pochwy chlamydię, myco i ureoplasmę
Odpowiedz
#67
Te patogeny trzeba pobrać głęboko z kanału szyjki, a nie pochwy.
Odpowiedz
#68
To dobrze ze bedziesz pod lepsza opieka. Mysle ze zespol dlatego ze ANA podwyzszone + niskie bialko s? Ja dzis mialam pobierana krew m.in. na ANA - jak mi wyjdzie dodatnie to chyba znaczy ze tez mam zespol?

Ja rowniez chce jeszcze zrobic myco i ureaplasme bo nie wiem czy mialam to robione czy nie. Widzialam tez ze dziewczyny cos tu pisaly ze warto zrobic streptokoki wiec o to tez zapytam. Co warto jeszcze zrobic jak bede w Polsce? Moze zaopatrzyc sie w jakies leki?
Odpowiedz
#69
Olu- dzięki za info, ja to w te klocki cienki bolek jestem, a niby biol-chem kończyłam Tongue pewnie stamtąd mi pobierze, bo i tak mam videokolposkopię na tej wizycie- musi mi sprawdzić jak się rozwija bądź nie (oby) dysplazja moja...

streptokoki... zapamiętam, tez zapytam o nie w piątek.
Madziu a kiedy jedziesz do PL? Ja teraz we wtorek i w piątek będę miała ustawione leczenie (zalecenia hematologa + modyfikacja mojego ginekologa), więc jak już będę wiedziała co biorę to dam Ci znać- jak ci w UK nie zapiszą to możesz w PL u gina poprosić i zrobić sobie zapas.

Jeśli chodzi o moje wyniki to jest tak:
Badania z 3.04
morfologia cała prawidłowa
czas protrombinowy 12,6 sec norma 9,9-12 tu za wysoko, a w badaniu z 13.02 ten sam wskaźnik wynosił 12,1
wskaźnik protrombinowy 94,4 % norma 80-120,a w badaniu z 13.02 ten sam wskaźnik wynosił 100%
INR 1,1 norma 0,8-1,2,a w badaniu z 13.02 ten sam wskaźnik wynosił 1.0
APTT 31,3 sec norma 25,1-37,7,a w badaniu z 13.02 ten sam wskaźnik wynosił 30,5sec
APTT-Ratio 0,9,a w badaniu z 13.02 ten sam wskaźnik nie zmienił się

Badania z 13.02
P/p. kardiolipinowe ACL-IgG <2U/ml norma <12
P/p. kardiolipinowe ACL- IGM 2,9 norma <12 [Powiedzcie tzn. że jednak mam nie tak te p/p? bo ja w sumie dopiero teraz to analizuję dokładniej?]
P/p. b2-glikoproteinie IgM 11.6RU/ml norma <20
Fibrynogen 2,51g/l norma 1,8-3,5
AT III 83% norma 80-12, a z badania po 3h było już 82%
Białko C 87% norma 70-140
Wolne białko s- aktywność 36% norma 54-122 wiec za mało
Wolne białko s- antygen 97,4% norma 64,7-115,3
Lupus LA1 33,9 s
LA- Nieobecny

Dobra teraz mi powiedzcie co to znaczy. bo sama się zaczęłam zastanawiać...
Układ granulocytarny: Pałeczki za niskie 2% norma 3-5
Neurocyty 57 % norma 54-62
Eozynocyty 9% za wysoko., bo norma 1-4
Monocyty 6 % norma 1-8
Bazocyty 4% za wysoko, bo norma 0-1
Układ chłonny: limfocyty 22% norma 20-45
Odpowiedz
#70
Julia ja tez niestety nie znam sie, ale mysle ze jak masz p/p kardiolipinowe ponizej normy to znaczy ze ich nie masz - czyli dobrze. Czas protrombinowy to nie wiem za bardzo co oznacza ze masz za wysoki, ja mialam odwrotnie - za niski (14.2 sek. na limit 14.8-19.2) ale nikt nic nie mowil mi na ten temat. Bialko s masz ewidentnie za niskie - tak jak ja. Co do reszty to nie orientuje sie niestety.
Ja jade do Polski juz w piatek. Mam zamiar isc do ginekologa na konsultacje myslalam o hematologu ale nie wiem czy to juz nie za pozno teraz zeby sie dostac do jakiegos...
Odpowiedz
#71
Jeśli chodzi o hematologię to układ krzepnięcia i białko s masz na prawdę niskie, ale spokojnie mam koleżanki z takim poziomem, co na clexane spokojnie dzieci porodziły.
Zespół antyfosfolipidowy może być, ale on często poza ciążą nie wychodzi. Spokojnie, leczenie to samo.

Co do morfologii masz eozynofilię czyli albo uczulenie na coś (alergiczna jesteś? ) albo robaki szaleją w Tobie albo to odczyn po tamtym ich zabiciu, choć raczej za długo by trwał.
Wykonaj już teraz badanie kału raz, potem po 3 dniach i po 7 dniach i pamiętaj, aby był to kał świeży i szybko dowieziony do lab.

madziu, prywatnie masz szansę się dostać.
Odpowiedz
#72
No wlasnie - zadzwonie w poniedzialek i sprobuje sie zarejestrowac
Odpowiedz
#73
Olu to są wyniki sprzed odrobaczania, ale w przyszły piątek pójdę do rodzinnego po skierowanie na kał i tak... jeślu chodzi o alergię- najprawdopodobniej jestem alergiczką, mam wysypkę po cytrusach i katar jak pylą drzewa. Niestety u nas na miejscu nie ma już alergologa a moje skierowanie na testy już dawno się przedawniło Sad tak więc moja rodzinna lekarka musi nawypisywać nowe skierowania...
o coś jeszcze ją prosić?

Madziu a z którego regionu PL pochodzisz?
Odpowiedz
#74
oj dziewczyny- jutro mam wizytę u tego hematologa-ordynatora... boję się i na myśl, że tym razem jadę tam sama dostaje ataku paniki... Ten tydzień znowu jest medycznie pracowity... jutro hematolog, w czwartek reumatolog, w piatek rano ogólny, a wieczorem mój gin...
a M. już postanowił- chce zaadoptować pierwsze Dziecko, a poźniej po jakiej ewentualnej fazie przygotowawczej postarać się o biologiczne. A ja biję się z myślami- tak, chcę adoptować malucha, wiem, że gdzieś na świecie czeka na nas już nasze Dziecko, które bardzo potrzebuje domu i kochających rodziców i my mu postaramy się uchylić nieba. Jednak nie potrafię tak do końca zrezygnować ze starania się z myśli o bijącym we mnie drugim serduszku...Czuję, że uspojoję się dopiero wtedy gdy w ramionach utulę Dziecko- już nie ma znaczenia czy \"urodzi się w brzuszku czy w mamy serduszku\" ([w:] Dziecko z chmur)
Odpowiedz
#75
Julia ja z Zachodniopomorskiego jestem(okolice Szczecina). Znalazlam jakas pania hematolog w internecie i bede dzwonic moze mi sie uda.
Domyslam sie ile nerwow Cie kosztuja te wszystkie wizyty, ale bedziesz juz miala to wszystko z glowy i bedziesz wiedziala na czym stoisz. U mnie na razie cisza.
Co do decyzji to gratuluje i trzymam kciuki, ale wiem ze nie jest latwo zrezygnowac z mysli o dzieciatku rosnacym pod sercem. Mam nadzieje ze uda Ci sie byc matka x2 - i z brzuszka i z serduszkaSmile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości