Poronienie - Forum

Pełna wersja: Trzy obumarłe ciąże i co dalej ???
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam . Jestem dwa tygodnie po stracie ostatniej ciąży, jakie badania mi doradzicie?
Dodam, że jestm pod kontrolą lekarzy. Jeden dalej wysyłana na badania genetyczne, natomiast drugi we wstępnym etapie badanie kostek parafinowyc po poronieniu ( nad czym się zastanawiamy, ponieważ badania te są drogie i nie wiemy czy coś wniosą w diagnostyce), badanie nasienia, a dopieru jak to będziemy mieć to badanie HSG. Obaj nie widzą problemu w immunologi. Poniżej badania, które miałam zrobione do tej pory:

I w 12 tygodniu ciąża obumarła - poronienie chybione, diagnoza:
\" Fragmenta deciduae spongiosae\",
leki podczas ciąży:
kwas foliowy o,4 mg,duphaston 2*1,Feminantal N 1*1,Magnez B6 3*1,
dolegliwości w ciąży:
lekkie pobolewanie brzucha, ból krzyża promieniujący w pośladki.

II w 11 tygodniu ciąża obumarła - poronienie zatrzymane, diagnoza:
\" Placenta recens\",
leki podczas ciąży:
Duphaston 3*1, Luteina 2*2, Acard 1/2 * 75mg, kwas foliowy 2*0,4, Espumisan, Femibion
Dolegliwości w ciąży:
Wzdęcia, brązowe plamienia 3 dni w 6 tygodniu, bóle krzyża

III w 8 tygodniu ciąża obumarła - poronienie chybione, diagnoza :
\'\' Placenta recens\".
Leki stosowane w ciąży:
Clexane 1* 40mg, Acard 1* 75mg, Luteina 2*2, Kwas foliowy 3*5mg, Vitamina B6 1*50mg, Femibion 1*1.
Przd tą ciążą 1 zastrzyk z vit B12.

- kariotyp mój i partnera - OK
- badania molekularne w kierunku trombofilii:
mutacja G1691A w genie czynnika V - ja i partner - OK
mutacja w genie protrombiny PT G20210A - ja i partner - OK
mutacja C677T w genie MTHFR - ja obecność mutacji w jednym allelu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
partner obecność mutacji w dwóch allelach!!!!!!!!!!!!!
- prolaktyna - 15,89 ng/ml (norma 2,8 - 29,2 ng/ml),
- prolaktyna po obciążeniu - 208,12 ng/ml ( normy brak),
- progesteron w 22 dc - 9,57 ng/ml
- bolerioza - IgG < 5,0 Au/ml (norma poniżej 10 ujemny),
- bolerioza - IgG < 2,0 Au/ml ( norma poniżej 18 ujemny),
- przeciwciała HIV 1/ HIV 2 < 0,05 negatywny,
- anty HCV - negatywny,
- odczyn USR - ujemny,
- antygen HBs - ujemny,

Badania robione 8 tygodni po II zabiegu:
- TSH - 1,51 uIU/ml - brak norm przy wyniku,
- FT3 - 5,46 pmol/L - brak norm przy wyniku,
- FT4 - 13,78 pmol/l - brak norm przy wyniku,
- P/C antykardiolipinowe Ig A - 1,56 APL/ml ( norma poniżej 7 - ujemne),
- P/c ATG - 34,6 U/ml (norma 0,0 - 60,0),
- Przeciwciała anty TPO - 30,5 U/ ml ( norma 0 - 60),
- Toxo p/c Ig G - 39,4 IU/ml ( norma > 10 IU/ml pozytywny),
- Toxo p/c Ig M - < 0,10 Index - negatywny,
- P/c antykardiolipinowe Ig G - 2,5 GPLu/ml (norma < 20 GPLu/ml-negatywny),
- P/c antykardiolipinowe Ig M < 2,00 MPLu/ml (ujemny),
- P/c anty - CMV w kl. IgM - poniżej 4 UA/ml (ujemny),
- P/c anty - CMV w kl. IgG - poniżej 4 UA/ml (ujemny),
- LA1 - 36 s ( norma 31-44),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgA - 5,42 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgM - 4,29 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia pneumoniae IgG - 9,30 (pon.9,0 neg. 9,0-11,0 wątpliwy),
- anty - Chlamydia trachomatis IgM - 7,41 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia trachomatis IgG - 2,14 (poniżej 9,0 negatywny),
- anty - Chlamydia trachomatis IgA - 1,90 (poniżej 9,0 negatywny),
Grupa krwi moja ARH +, partnera ORH +.

Zastanawiam się nad powtórzeniem badań przeciwciał, czy te robione w 8 tygodni po poronieniu może nie pokazywały już stanu z ciąży, teraz jestem 2 tygodnie po poronieniu może były by bardziej wiarygodne?

POMOCY
Bardzo mi przykro z powodu twojej straty (*)
Przytulam mocno
Życzę dużo sił na ten trudy czas żałoby
Madziu a roiłaś cytomegalię?
Czy lekarz widział twoje wyniki badań
Wynik przeciwciał IGG na toksoplazmozę jest pozytywny z tego co widzę
Co lekarz na to powiedział?
Robiłaś progesteron?

Madziu tutaj masz artykuł o tokso i interpretację wyników


http://www.google.pl/url?sa=t&source=web...Tg&cad=rja

A tutaj z kolei jest o przeciwciałach igg

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web...mg&cad=rja
Progesteron miałam robiony w 8 tygodniu po poronieniu. chyba wyżej zamieściłam wynik. zaraz sprawdzę. Tak, wyniki moje widział nie jeden lekarz, a jeśli chodzi o toxoplazmozę to byłam pod kontrolą lekarza w poradni chorób zakaźnych i badania w odstępie czasu miałam powtarzane kilkakrotnie. W ostatnie ciąży też robiłam badania i toxo IgM-ujemne, a toxo IgG- nadal nieznacznie dodatnie, ale to świadczy o przebytej dawniej chorobie i nabytej odporności . Dzięki . Pozdrawiam.
Magda miałam znajomą która miała 2 obumarłe ciąże w 12tc, jej stwierdzili mutację genu V leiden. Może zapytaj lekarza.
Przykro mi z powodu Twoich strat
[***] dla Twoich Aniołków
Tę mutację ja i partner mamy ok-mutacja G1691A w genie czynnika V
mutacja w genie protrombiny PT G20210A - ja i partner - OK
mutacja C677T w genie MTHFR - ja obecność mutacji w jednym allelu, partner obecność mutacji w dwóch allelach- ale głównie chodzi o nieprzystwajalność kwasu foliowego , dlatego jesteśmy faszerowani bardzo dużymi dawkami (15mg) a do tego vitamina B6 i ja zastrzyki z witaminy B12. Leki jakie brałam w trzeciej ciąży też już były na wyrost- clexane, acard, kwas foliowy 15mg, vitamina B6, luteina, femibion.
Dzięki za chęci. Pozdrawim
Strasznie mi przykro z powodu Twoich strat...
Dla Twoich Aniłeczków [*][*][*]
Wydaje mi się,że FT3 i FT4 masz za wysokie. Ja choruje na niedoczynność tarczycy więc i Ty może pójdź do specjalisty endokrynologa.
Niby lekarze mówili, że ok. Ale w czwartek chcę iść porobić badania. I zastanawiam się które powtórzyć.
Umawiałam się wczoraj na wizytę do genetyka na NFZ i któtkie terminy są w Gdańsku w INVICTIE, natomiast w Bydgoszczy dopieru można się rejestrować pod koniec sierpnia.Może komuś się przyda ta informacja.
W W-wie przyjmuje pani dr Jerzak - jesli nie masz za daleko, to moze warto wybrac sie na konsultacje. To jest lekarka, ktora specjalizuje sie w poronieniach nawykowych, zleca duzo badan. Na \"bocianie\" sa watki pacjentek pani doktor.
Na forum sa dziewczyny, ktore przyjezdzaly do w-wy po poronieniach na 1-2 konsultacje, potem w trakcie ciazy \'ustawiala\' leki, a dalej prowadzily ja juz u swoich lekarzy.
Po trzech poronieniach trzeba znalezc lekarza, ktoremu mozna zaufac.

Wyniki po 4 tygodniach od poronienia sa bardziej wiarygodne niz te po 8. Gdzies mi sie obilo o uszy, ze przeciwciala po miesiacu moga juz zniknac, ale teraz nie jestem w stanie sobie przypomniec, gdzie, czy to ktos powtarzal opinie swojego lekarza... a specjalista nie jestem.

Ogromnie wspolczuje...

Monika
magdzia82 ja też jestem po 3 stratach. Pierwsza 6/7tc; druga 24tc i trzecia w 20tc. Jak się nie mylę na pewno gdzieś na forum umieszczałam co już zrobiłam. Jedne z badań, których nie robiłam to badań gentycznych zmarłych dzieci, i mam do siebie o to żal. Z reszty badań wynika, że zarówno ja jaki i mój partner jesteśmy zdrowi. Lekarze zalecają kolejną ciążę. Co do Twojego pytania odnośnie badań pod kątem trombofili/zespołu antyfosfolipidowego to moim zdaniem możesz powtórzyć badania. Jeżeli nie mylę się to powinno się je wykonać do 6tygodni po stracie aby były w miarę wiarygodne.

Na pewno warto robić badania z listy

! Lista badań po poronieniach:
1. Badanie kariotypów.
2. Badania tarczycy: TSH, fT4, fT3, anty TPO, anty TG, USG.
3. Profil hormonalny cyklu (LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, testosteron, androstendion, DHEAS, 17-OH- progesteron).
4. Morfologia z rozmazem, OB, CRP, mocz: badanie ogólne, posiew, glukoza.
5. Różyczka, toksoplazmoza, cytomegalowirus, opryszczka, listerioza, rzeżączka.
6. APTT, PT, D-Dimery, fibrynogen.
7. Aktywność białka C, antygen białka S, aktywność antytrombiny, test APCR.
8. Badanie na mutację czynnika V Leiden, czynnika II, VII, VII, p/c przeciwko protrombinie, czynnik XII.
9. Homocysteina.
10. Badanie nasienia, posiew nasienia, test scsa czyli badanie fragmentacji DNA plemników
11. Wymaz ogólny z szyjki, pochwy. Wymazy na chlamydię, ureaplasmę, mycoplasmę. Cytologia.
12. Histeroskopia.
13. Badania na zespół antykariolipidowy: p/c antykardiolipidowe, p/c przeciwko beta-2-glikoproteinie, p/c przeciwko fosfatydyloserynie, antykoagulant tocznia.
14. Immunologia: ANA (p/c przeciwjądrowe), APA (p/c przeciwko antygenom łożyska), AOA (p/c przeciwko antygenom jajnika, ASA (p/c plemnikowe), komórki NK, p/c przeciwko komórkom Leydiga.
15. Stomatolog, laryngolog.
„Głębsza” immunologia:
16. test MLR
17. test cytotoksyczny
18. immunofenotyp
19. cytokiny
20. oznaczenie polimorfizmow u obojga
21. zgodnosc tkankowa HLA
22. immunoglobuliny
23. komplement C3 i C4

Ja przekopiowałam to żywcem ze strony bociana od dziewczyn z wątku poronień nawracających. Gorąco polecam.
To w takim razie może badanie genetyczne zmarłego dzieciątka coś by wykazało.Ja bym się zdecydowała na Twoim miejscu.
Właśnie zastanawiamy się nad przebadaniem kostek parafinowych, które są przechowywane w zakładzie patomorfologii. Jeden lekarz nam to doradził, natomist drugi odradził. Czy może ktoś z Was badał kostki parafinowe po poronieniu?
http://www.google.pl/url?sa=t&source=web...PQ&cad=rja
Tutaj jest artykuł o badaniu kostek parafinowych jak sieje wykonuję
Dzięki za pomoc. Właśnie nad badaniami w Genesis się zastanawiamy. Tylko zależy mi na informacjach czy ktoś robił i jakie uzyskał informacje. Bo przebadanie kostki z jednego poronienia to 750zł. lub też jest wersja 2200zł. A my byśmy musieli przebadań trzy. Muszę kiedyś zadzwonić do pani profesor Latos -Bielańskiej, co może chociaż procentowo określi jakie jest prawdopodomieństwo uzyskania wyników. Nasz lekarz z Poznania, uprzedził że możemy wydać kasę i nic się nie dowiemy Sad
Madziu możne warto spróbować nawet dla własnej spójności mówiłaś że jeden lekarz wam doradzał te badanie
Po trzecim poronieniu chcieliśmy nasz przypadek skonsultować z innym lekarzem, i właśnie ten nowy kazał nam zrobić. że jeśli coś wyjdzie to jest możliwość określenia prawdopodobieństwa przy następnej ciąży. Niestety dał tylko skierowanie na badanie do Genesis, anie dał wniosku o wypożyczenie kostek. Więc poszłam do mojego lekarza, który prowadził trzecią ciążę i chciałam żeby wypisał, ale on stwierdził że nie widzi potrzeby. Mamy sobie to przemyśleć. Mówił, że jest bardzo małe prawdopodobieństwo że coś wyjdzie z kostek (bardziej by napierał na badanie świeżego materiału, ale to już za późno). A mówił, że kosmówka po chemi zastosowanej do badań histo może nic nie wnieś do diagnozy. A po 2 stwierdził, że jeśli nawet coś by wyszło, byśmy określili prawdopodobieństwo w następnej ciąży to nigdy nie mamy pewności, że to samo musi być w przyszłej ciąży. Na forum nasz bocian zadałam pytanie lekarzowi czy warto badać, odpowiedział ,że nie.
Madziu ja się na tym nie znam sama jestem dopiero w trakcie badań może powinnaś jeszcze raz porozmawiać z tym lekarzem żeby wydał wniosek
http://www.medycznetrendy.pl/artykul,61,...etyce.html

http://www.poronienia-genetyka.pl/

http://www.omedica.pl/index.php/kto-moze...as-zglosic

Może na tych stronach znajdziesz odpowiedź na Twoje pytania.Życzę Ci tego z całego serca.
Dzięki. Miałam uszkodzony net.
Po trzeciej stracie, a dokładnie trzy tygodnie po zabiegu zaczęłam robić badania na własną ręke. Mam część wyników:
APTT - 36,1s (26,5 - 39,7)
D - dimery wynik ujemny poniżej 250 ng/ml
FT3 - 5,70 PMOL/L ( 3,10 - 6,80)
FT4 - 15,41 PMOL/L (12,00 - 22,00)
TSH - 1,98 UIU/ML (0,27 -4,20)
Kwas foliowy > 24,00 ng/ml norma > 5,38
P/c antyreoglobulinowe (ATG) 35,60 U/ml (0,00 - 60,0)
P/c anty TPO 92,00 U/ml (0 - 60) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P/c antykardiolipinowe:
- Ig A 1,01 APL/ml ujemny poniżej 7,00
- Ig G 4,5 GPLu/ml negatywny poniżej 20,00
- Ig M < 2,00 MPLu/ml wynik ujemny poniżej 13,00
Homocysteina 5,02 (3,70 - 13,90)
Test ANA Screene (autop/c przeciw antyg. jądrowym) 3,9 Index wynik dodatni powyżej 1,5 !!!!!!!!!!!!!!

Czekam jeszcze na wyniki antykoagulant tocznia, p/c beta 2 gliko. i p/c przeciw antygeneom łożyska.

Jak uważacie czy te wyniki z wykrzyknikami mogły mieć wpływ na przebieg ciąż? W pierszem poście podałam wyniki po drugiej stracie,które były robione 8 tygodni po zabiegu i było ok, a tu po trzech tygodniach TPO jest ponad normę.
https://www.poronienie.pl/badania_po.html
Tutaj masz taki artykuł o tarczycy
Do Madzia82
My robiliśmy badani co prawda z kosmowki od razu po poronieniu, ale z tego co rozmawialam z pania w genesysie we wrocku to można tez z kostek, badanie kosztowało nas 600zł, teraz chyba 650. z tego co się dowiadywałam to nic sie nie dzieje z materiałem w takich kostkach. nie wiem dlaczego lekarz jeden ci zaleca a drugi karze zrezygnować, czytałam gdzieś że po 3 poronieniu takie badanie genetyczne jest nawet wskazane.
to moze poczekamy jeszcze na te badania w kierunku zespolu antyfosfolipidowego?
Gdy przyczyna poronien jest immunologia, to moze tak byc, ze im dluzszy jest czas zrobienia badania od straty ciazy, tym badania nie potwierdzaja ze przyczyna byla immunologia....
A przy problemach z tarczyca i wystepowania przciwcial zw. z tarczyca moze sie okazac,ze zestaw lekow clexane i acar nie wystarcza. Potrzebny jest steryd Zerknij tu, aagata4 miala ciaze prowadzoną na sterydach rowniez...Ze szczesliwym zakonczeniem.
https://www.poronienie.pl/badania_tarczyca.html
Winiki antykoagulant tocznia, beta 2.........., p/c przeciwko antygenom łożyska wyszły ujemne.

Jestem na etapie:
8 wrzesień wizyta u endokrynologa - prywatnie zrobiłam USG tarczycy i obraz tarczycy nie całkiem jest ok - zobaczę co powie lekarz
ok połowy września podczas 3 miesiączki USG w W-wie zlecone przez J...... i z wynikiem do niej + zrobienie badań przez nią zleconych
14 września wizyta u reumatologa - powtarzane było badanie ANA i jeśli znowu dodatnie to dalej badania
28 wrzesień operacja usunięcia migdałków Sad

Narazie sama tak przepuszczam, że powodem mogła być tarczyca i immunologia.

Jeśli chodzi o badanie kostek parafinowych to genetyczka z Gdańska dosłowie powiedziała, że MAMY SIĘ ODCZEPIĆ OD GENETYKI :? .

Dzięki za chęć pomocy.
Pozdrawiam
Może napiszę co u mnie dzieje się dalej. Po tych wszystkich badaniach przebadałam się w kierunku alergii, następnie usunęłam migdałki. Z wyniku histopat...migdałków wynika, że miałam przewlekły stan zapalny. Leczyłam się u profesor J w Warszawie. Diagnoza PCO i insulinooporność. Przyjmowałam leki tak jak kazano, stosowałam dietę i niestety i tym razem się nie udało...
Chociaż lekarze i pani profesor kazali odczekać i dalej się starać, postanowiłam jeszcze zasięgnąć porady profesor Ś z Warszawy. I o dziwo pani profesor zaraz zauważyła, że mam przegrodę w szyjce macicy której nie widzieli inni lekarze. Juto jadę do szpitala na umówienie terminu na histeroskopię.
Stron: 1 2